Liptonolene - norsk resept

Discussion in 'Scandinavia' started by analog what is that?, Dec 27, 2011.

 1. analog what is that?

  analog what is that? Member

  Messages:
  170
  Joined:
  Nov 26, 2010
  Shooter:
  Multi Format
  Følg tråden her enkel og grei resept som tilsvarer Kaffenol CH, dvs den ser ut til å virke omtrent like bra på alt.

  http://www.flickr.com/groups/33051635@N00/discuss/72157628497965619/,

  Ettersom det finnes utallige te-varianter, og ettersom ingen har gjort sælig alvorlige forsøk i denne retningen enda, men brukt mye tid på bittesmå forandringer på kaffenol-resepten, uten store variasjoner, blir det endel eksperimentering. Og endel fiffige navn.

  Foreløpig er to varianter testet ut PASSIONOL og EARLONOL, begge oppkalt etter sine respektive te-typer, Twinings Passion fruit, mango n& orange, og Earl Grey.

  Selv har jeg Twinings Citron the, Twinings Voyage og Lipton African Rooibos på lager.
  Noe av det interessante er å sjekke om de alle virker, om de virker like kraftig og om de gir samme kontrast, gradasjon og korn.

  Bruksmåten er som for Kaffenol :

  Kok tevann, til en liter benyttes 8 teposer (dobbel styrke) - en har rapportert at han benyttet ca 17 poser på en liter, det blir 4-dobbel styrke i forhold til den teen jeg drikker, det ser ikke ut som om virkningen ble voldsomt mye kraftigere av den grunn, så jeg anbefaler 8 teposer på liter, eller ca 3 treposer på en tank for 35mm film.

  La vannet avkjøles, gjerne over natten.

  Tevann 350 ml
  Krystall soda 18 gram
  Askorbin syre 5 gram

  Kan stå ubrukt over natten helt uten problemer, gjerne et par netter, dvs om man mikser en hel liter kan den brukes opp i løpet av to dager til 3 tanker for 35 mm film.
  En tank (350ml) kan brukes til å fremkalle minst to filmer, øk tiden med et minutt pr film, men må brukes opp i løpet av et døgn etter første fremkalling.

  For en liter blandes :

  Tevann 1 liter
  Krystallsoda 55 gram
  Askorbinsyre 15 gram

  Dette er en fremkaller med svært mange av de samme egenskaper som Kaffenol, men den er uten den ubehagelige lukten! Tvert i mot lukter Passionol søtt og spennende, så dermed er det slikk på rare lyder fra TV-stua når man fremkaller.....

  Det som gjenstår å forske ut er holdbarhet i løsning (med hjelpestoffer) og fortynning.

  Som Kaffenol kan denne fremnkalleren brukes fortynnet 1:1 akkurat som D76, da må tiden økes ganske mye, 40% til 100% det gjenstår å finne ut helt nøyaktig. Men det er allerede fastslått at dette virker. Brukt 1:1 må man kaste fremkalleren etter bruk. Og brukt 1:1 er en mye bedre løsning, akkurat som for Kaffenol, enn å begynne å eksperimentere i blinde med resepten og å legge seg på grensen til null aktivitet, som ved det reduserte kaffenol-reseptene.

  pH er sjekket underveis hele tiden, og bekrefter at man ligger godt innenfor området for god virkning av askorbin-derivatet vi bruker, natrium askorbat. Også for fortynnet blanding, 1:1 senker pH med ca 0,5 verdier......

  Alminnelig brukstid er ca 10 - 11 minutter for standard B/W film, øk noe for 400 ISO, det ser ikke ut til at normal film krever KBr eller lignende, her må flere forsøk bekrefte eller avkrefte...................

  For fargefilm er det ukomplisert C41 fremkalles elegant og uten problemer i 14 minutter, noe lenger for ISO over 200, ingen KBr nødvendig.


  Første skritt vidre blir Citronol her, brygget på Twinings Citron The, da er man i allefall garantert ikke å få slør, det finnes jo citrus syre i teen! :smile:
  Det kommer en grundig rapport med blider og alle data på bloggen.
   
 2. Helgesverre

  Helgesverre Member

  Messages:
  216
  Joined:
  Apr 26, 2009
  Location:
  Downtown Bus
  Shooter:
  Multi Format
  Ja, dette skal jeg prøve! Litt hemmelighet skader ikke, men kan avsløre at jeg vil forsøke kinesisk grønn te, og "the world's best dark tea" fra Ceylons høyland. Den tredje versjonen er så spesiell at jeg tør ikke nevne den før forsøket er gjort. Jeg vil forsøke meg ved å benytte Kodacolor film. Tvi-tvi.
   
 3. phelger

  phelger Subscriber

  Messages:
  109
  Joined:
  Nov 17, 2006
  Location:
  Luxembourg
  Shooter:
  Multi Format
  te-fremkalder

  skal der mælk og sukker til? (eller måske det bliver alt for dyrt) :D
  Peter
   
 4. Ole

  Ole Moderator Staff Member Moderator

  Messages:
  9,266
  Joined:
  Sep 9, 2002
  Location:
  Bergen, Norway
  Shooter:
  Large Format
  Kanskje endelig et nytt bruksområde for gul Lipton?

  Som kjent er ikke denne teen laget for å drikkes, men for å tone cyanotypier i...
   
 5. OP
  OP
  analog what is that?

  analog what is that? Member

  Messages:
  170
  Joined:
  Nov 26, 2010
  Shooter:
  Multi Format
  Sukker kan brukes i stedet for kaliumbromid, et bedre alternativ enn salt som liksom fjerner en type slør ved å lage en annen type slør.
  Fløte kan kanskje hydrolyseres men der er Ole eksperten på såper.
  Liptons gul er et utmerket alternativ for storformat det er en grovkornsfremkaller!


  http://ascorbate-developers.blogspot.com/2012/01/liptonoles.html
   
  Last edited by a moderator: Jan 16, 2012
 6. OP
  OP
  analog what is that?

  analog what is that? Member

  Messages:
  170
  Joined:
  Nov 26, 2010
  Shooter:
  Multi Format
  Oppdatering, for de som planlegger å forsøke Kaffenol som papirfremkaller :

  Forsøk Liptonol i stedet! Du slipper kaffestanken og samtidig får du en fremkaller som ikke er totalt svart, slik at du ser bildet vokse fram i skåla.....
   
 7. Helgesverre

  Helgesverre Member

  Messages:
  216
  Joined:
  Apr 26, 2009
  Location:
  Downtown Bus
  Shooter:
  Multi Format
  Yeep! - Én fargefilm te-framkalt i kveld. Ser meget lovende ut, men har ikke sjekket korn ennå. Dette er en tredjedel (50 cm) av en kinesisk Lucky 200. De to resterende filmbitene skal også i te, men av andre slag. Bare for moro.
  Jeg legger ut eksempler senere.
   
 8. OP
  OP
  analog what is that?

  analog what is that? Member

  Messages:
  170
  Joined:
  Nov 26, 2010
  Shooter:
  Multi Format
  Her burde det vært slik thumbs-up.

  Fornøyd med lukten vs kaffe? Og hvilke tesorter bruker du, vi må få fram en sertifisert og godkjent liste......
  Det er da moro og enkelt også, og sannelig når jeg tenker etter, man kan jo bruke vanlig kaffe like enkelt som te, det er bare å brygge dobbelt-sterk kaffe, feks 1 liter, sette til ca 50 gram krystallsoda og ca 15 gram askorbin-syre, så tenker jeg det funker omtrent som vanlig.......
  Fordelen er at man slipper svinedyr pulverkaffe, prisene er høye på kaffen nå.....
   
 9. Helgesverre

  Helgesverre Member

  Messages:
  216
  Joined:
  Apr 26, 2009
  Location:
  Downtown Bus
  Shooter:
  Multi Format
  Ja, kjære "analog ....", nå håper jeg du kan svare på mitt spørsmål.

  Jeg har, som det fremgår ovenfor, fremkalt en negativ fargefilm i te, forskjellige blandinger. I morgen skal jeg skanne noen ruter og poste dem her slik at du - dere - kan se.
  At te kunne være en brukbar fremkalleringrediens, har jeg visst en bra stund. Likevel ble jeg noe positivt overrasket. Jeg klippet filmen (Lucky 200) i tre like deler og fremkalte bitene i forskjellige teblandinger. Jeg kommer tilbake til blandinger og fremgangsmåte når jeg laster opp bildeeksemplene.
  Siden jeg etter forholdene var bra fornøyd, gikk jeg videre og fremkalte en svarthvitt film i samme teblanding. Filmen var Fomapan 200, en film som mange påstår er den beste fra Foma. (Smak og behag, vet du.) Jeg hadde fremkalt en slik én gang tidligere, og da i Caffenol. Resultatet den gang var redselsfullt. (Se forøvrig eksempel i vedlagte bilde.)
  Den eneste forandring i fremkallingsmåten denne gang med te var at jeg nå tilsatte noe retarder, her KBr 0,6g/L. Ellers var teblandingen slik den virket vellykket på negativ fargefilm.
  Filmen kom ut HELT BLANK. Du vil kanskje tenke at filmen var ueksponert. Men nei. Til og med fortommen - som var tilklippet i fullt dagslys, og også filmens randtekst - var helt uten tegninger. Altså helt blank!
  Jeg er ingen novise på området med rundt tre tusen svarthvitt-filmer fremkalt.
  Spørsmålet mitt er: hva kan ha skjedd? Selv mistenker jeg at KBr kan ha reagert med tiletningsstoffene i fremkallingsvæsken slik at den er blitt helt død/uvirksom. Tilsetningsstoffene får du vite når jeg poster bilder.
  Denne Foma-filmens innhold var ikke hva-som-helst, men dog ikke umistelig. Men heretter skal jeg være mer forsiktig og heller bruke av mine "tøysefilmer" når jeg eksperimenterer, i stedet for seriøse opptak.
  Uansett "analog...", ikke føl at du er skyldig i tap av fotoopptak gjennom 13 måneder -(to juler!)- Husker ikke en gang hva som var på filmen.

  Vi sees, Vh helgesverre.
   

  Attached Files:

  Last edited by a moderator: Jan 25, 2012
 10. OP
  OP
  analog what is that?

  analog what is that? Member

  Messages:
  170
  Joined:
  Nov 26, 2010
  Shooter:
  Multi Format
  Too little data yet to compute.

  Jeg opplevde at levetiden var kortere enn Caffenol, dvs, en brukt, og deretter fortynnet 1:1 (var på jakt etter finere korn) var død, mens en ufortynnet ikke var død, men noe redusert, etter å ha stått og godgjort seg.

  Men jeg mista ikke film, selv om mine er testfilmer av 5 standardmotiver, eksponert en under, lik og en over ISO, med noen blindeksponeringer midt på, så går jeg løypa baklengs og klipper i to, 5 tripletter av helt forskjellige motiv, medlys, motlys osv osv gir meg et veldig bredt grunnlag for å vurdere mange sider ved en film/fremkaller-kombinasjon, feks den noe oppskrytte pushfremkallingen avsløres straks!

  For å slippe å miste selv slike verdiløse filmer, tar jeg clip-tester. Jeg går ut fra at alle som er interessert og følger disse trådene vet ha en clip-test er og hvordan det gjøres?
   
 11. Helgesverre

  Helgesverre Member

  Messages:
  216
  Joined:
  Apr 26, 2009
  Location:
  Downtown Bus
  Shooter:
  Multi Format
  A TEA PARTY WITHOUT ENTHUSIASM

  Etter å ha prøvd meg med Caffenol-eksperimenter i snart to år, har jeg tatt en liten svipp over til te. Caffenol har jeg ikke mestret bra, så at te-resultatene kom ut enda mer mislykket, forbauset meg ikke. Men forsøket var artig selv med feiling.

  Jeg benyttet oppskriften som er satt opp av trådstarter, og jeg prøve tre slag te. Te-typene gjorde ikke større utslag. Tre biter fra samme film, Lucky 200 ble behandlet så likt som mulig. Ingen før-væting, et halvt minutt innledende agitering, 5-6 sekunder agitering hvert halve minutt. Temperatur var konstant 20 grader, mellomskylling i vann med samme temperatur. Fiksering som vanlig.

  Te-typene var:
  I: Svart te (Easy black tea) uten tilsetningsstoffer. Denne er pakket i små rør av alufolie med små hull i, og meningen er å røre med dette i tekoppen.
  II: Twinings Earl Grey Green Tea (lemon smak). Denne var "best før" for fire år siden. Pose-te.
  III: Fun Light Green Tea (uten sukker). Konsentrert is-te med flere tilsetningsstoffer; søtstoff, eplesyre, lemon-aroma, farge, konserveringsmiddel (kaliumsorbat).

  Blandingen:
  Hver filmbit ble fremkalt i uavhengige blandinger - selvsagt, en halv liter til hver.
  Halvliter-oppskrift: Soda 27,5 g - Ren askorbinsyre 7,5 g.

  Resultater:
  Som det fremgår nedenfor ble det for alle tre forsøk veldig grove korn. Randteksten var etter min vurdering svakere enn i C41. Kan hende vil fortynning og lengre tid hjelpe mot korn.

  Konklusjon: Jeg tror ikke jeg skal fordype meg nevneverdig i tekoppen, men heller konsentrere meg med kaffeblandingene mine. Dessuten har jeg aldri følt noe ubehag ved duften av Caffenol.

  (NB: Uskarphet i eksempelbildene nedenfor skyldes selvsagt ikke fremkalleren. Når man skrever rundt med tre kameraer hengende rundt halsen, og to av dem har autofokus-optikk, er det veldig lett å glemme skikkelig fokusering når man løfter rangefinderen.)

  Vennlig hilsen helgesverre.
   
  Last edited by a moderator: Jan 26, 2012
 12. Helgesverre

  Helgesverre Member

  Messages:
  216
  Joined:
  Apr 26, 2009
  Location:
  Downtown Bus
  Shooter:
  Multi Format
  Eksempel fra SVART TE

  Det ble benyttet tre rør (ca. 7,5 g) te, Teen ble ikke tatt ut av rørene.
  Soda og C-vit lik for alle blandingene.
  Tid: 15 minutter.
  Bilder: Mac, bryggerestaurant.
   

  Attached Files:

  Last edited by a moderator: Jan 26, 2012
 13. Helgesverre

  Helgesverre Member

  Messages:
  216
  Joined:
  Apr 26, 2009
  Location:
  Downtown Bus
  Shooter:
  Multi Format
  Eksempel fra TWININGS EARL GREY GREEN TEA

  Det ble brukt 12 poser (ca. 24 g) te, utdatert for fire år siden. Teen ble ikke tatt ut av posene, likevel fulgte det med mye grums og bunnfall.
  Soda og C-vit lik for alle blandinger.
  Tid: 17,5 minutter.
  Bilder: Herrebutikk/Bjørn Borg truser, Lotto-hus.
   

  Attached Files:

 14. Helgesverre

  Helgesverre Member

  Messages:
  216
  Joined:
  Apr 26, 2009
  Location:
  Downtown Bus
  Shooter:
  Multi Format
  Eksempel fra FUN LIGHT GREEN TEA (istekonsentrat)

  Blandingen var tre ganger sterkere enn drikkeblanding, 1,5 dl til halvliters blanding.
  Soda og C-vit lik for alle blandinger.
  Tid: 17,5 minutter.
  Bilder: Gammelt uthus, rotehylle (tatt med blitz).
   

  Attached Files:

  Last edited by a moderator: Jan 26, 2012
 15. OP
  OP
  analog what is that?

  analog what is that? Member

  Messages:
  170
  Joined:
  Nov 26, 2010
  Shooter:
  Multi Format
  Hmm undres på om du har oversett ETT lite poeng:

  Når jeg brygget te, brukte je kaffetrakteren og hadde teposene oppi der kaffen skal være, og kjørte gjennom varmvann.
  Det ble en vanlig med ganske mørk te.

  Deretter tok jeg ut teposene og hang dem oppi kaffe (te)-kanna av glass og satte det hele på ei kokeplate på ovnen og gav hele greia et oppkok, og lot det stå og treke seg ytterligere en god halvtime, koka opp en gang til og før jeg lot det svalne........

  Når heøle gria var kaldt, målte jeg opp en halvliter og satte til 25 gram soda og 7,5 gram askorbinsyre fra sverige.

  Da fikk jeg de beskrevne omsettingsreaksjonene og en ganske aktiv fremkaller, men en gir jo korn som beskrevet.


  Den isteblandingen du snakker om tror jeg er alt for tynn til å gi noen effekt, vi vil ha te så tykk som godt engels lunkent øl....
   
 16. Helgesverre

  Helgesverre Member

  Messages:
  216
  Joined:
  Apr 26, 2009
  Location:
  Downtown Bus
  Shooter:
  Multi Format
  He-he, ja- nå har jeg tatt meg en ØL!
   
 17. Ezzie

  Ezzie Member

  Messages:
  429
  Joined:
  Feb 22, 2010
  Location:
  Sande i Vest
  Shooter:
  Multi Format
  Artig bygg det der. Jeg har tatt bilder av den et par ganger selv :wink:
   
 18. Ezzie

  Ezzie Member

  Messages:
  429
  Joined:
  Feb 22, 2010
  Location:
  Sande i Vest
  Shooter:
  Multi Format
  Har garvesyre en funksjon her? Slik Erik koker opp teen må det bli mye av den. Det samme er det i kaffe. Får meg til å tenke på om ikke en rødvin med masse taniner kunne brukes til noe annet en å gulpes ned.
   
 19. OP
  OP
  analog what is that?

  analog what is that? Member

  Messages:
  170
  Joined:
  Nov 26, 2010
  Shooter:
  Multi Format
  Vi prøvde med agurk også, gjennom en hurtigmixer - det virket IKKE.
  kan komme av at det er for mye SUKKER, som er en velkjent restrainer:
  Men vi prøvde ikke å koke grauten........
  Neste er å teste appelsinjuice, men ike slik amerikanerne gjør med 10ml, vi BRYGGER på juice vi.
   
 20. OP
  OP
  analog what is that?

  analog what is that? Member

  Messages:
  170
  Joined:
  Nov 26, 2010
  Shooter:
  Multi Format
  Garvesyre .... er vel ikke noe absolutt, det var vel mere sakk om garvesyRER, den gangen håndtverkerne kokte ut garesyre fra barken av felte trær (hmmmmmm der er en ide gett, ut i hogstfeltet og sanke fremkalleremne???)
  For : er ikke caffeic caid egentlig en garvesyre som innes i kaffebønner (som brennes opp etter hvert som bønnene røstes hardere og hardere?)
  kan det være slik (så enkelt) at teblader leverer mere garvesyre pr gram enn kaffe, førdi baldene er TØRKETR ikke brent (røstet), jeg bruker ca 20 gram tre pr liter vann, eller en 1/4 av kaffen.
   
 21. Helgesverre

  Helgesverre Member

  Messages:
  216
  Joined:
  Apr 26, 2009
  Location:
  Downtown Bus
  Shooter:
  Multi Format
  Last edited by a moderator: Jan 27, 2012
 22. OP
  OP
  analog what is that?

  analog what is that? Member

  Messages:
  170
  Joined:
  Nov 26, 2010
  Shooter:
  Multi Format
  Det derre er bare tull.
   
 23. OP
  OP
  analog what is that?

  analog what is that? Member

  Messages:
  170
  Joined:
  Nov 26, 2010
  Shooter:
  Multi Format
  Interesserte vil finne en oppdatering her :
  http://ascorbate-developers.blogspot.com/2012/02/barkanol.html

  Den våkne leser vil se at denne fremkalleren bygger på det samme generelle prinsippet, å brygge te på basis av et organisk stoff.
  Dette kan utnyttes vidre til andre kjente stoffer med høyt innhold av interessante stoffer.

  Vi har nå i felleskap og i diskusjoner testet diverse former for te (tørket planteløv) og nå bark (her setter bare fantasien grenser, det finnes et nærmest uendelig utvalg alle steder!).

  Men det stanser ikke her, også andre kilder er / kan være interessante, feks nøtteskall. Alle og enhver kan kjøpe seg en pose nøtter og ta vare på skallet, og en hurtigmikser leverer råvarer lynraskt. 50 gram og utkoking i en lioten liter vann og man er i gang!

  For den som er litt mindre arbeidsvillig kan man forsøke å brygge en te på noe hjemmeladere har i kjelleren: Midway selger hjemmelader-utstyr. gamle patronhylser skal poleres i en dertil egnet maskin, og man selger såkalt poleringsmedia, det finnes to hovedtyper, såkalte corn cob grinds, som er tørkede, oppmalte maiskolber og nut shell grinds som er knuste, siktede hasselnøttskall.

  Det er bare å brygge te og prøve selv, dette virker! Fint kporn blir det og, også sparer man på kaffen!

  I tillegg har man en avholdsversjon brygget på øl (eller like gjerne vin) men det overlater jeg til Losjemedlemmer, jeg drikker jeg!